Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ceres, Σαμψών και Ρώμη

Ιουδαιορωμαϊκή τελετουργία.
Σαμψών. 


Η θεά Ceres ήταν η θεά της γονιμότητας και της γεωργίας στο Λάτιο. Προς τιμήν της γίνοταν μεγάλες γιορτές στη Ρώμη.
Αργότερα, γύρω στο 205 π.Χ. η Ceres ταυτίστηκε με την Δήμητρα, προστέθηκε στη λατρεία της η Περσεφόνη και ο σχετικός μύθος, και προσκλήθηκαν Ελληνίδες ιέρειες από την Μεγάλη Ελλάδα για να κάνουν τις ιερουργίες.

Κορύφωση των εορτών της Ceres ήταν ένα “δρώμενο” στο Circus Maximus, όπου έδεναν αναμμένους δαυλούς στις ουρές  αλεπούδων και τις άφηναν.
Οι ερευνητές γράφουν πως:
“Η προέλευση και ο σκοπός αυτής της τελετουργίας είναι άγνωστοι.”

Ας τους βοηθήσω λιγάκι:
Πρόκειται για αναπαράσταση ενός από τα κατορθώματα του Σαμψών, που έτσι κατάστρεψε την σοδειά των Φιλισταίων. Προφανώς, ξόρκιζαν μια ανάλογη πιθανή καταστροφή από πυρκαγιά... Είναι η υποτιθέμενη και πολλαπλώς προπαγανδιζόμενη "άβυσσος" που χώριζε τους Εβραίους από τον "Ελληνορωμαϊκό κόσμο"...
Και πάλι, να είστε τυχεροί που δεν ισχυρίζομαι πως η αλεπουδόκαυση μεταφέρθηκε από τους Έλληνες στη Ρώμη.
Δείχνω έλεος στους δωδεκάθεους, όπως βλέπετε...

Παλαιά Διαθήκη, Κριταί, 15, 4
“καὶ ἐπορεύθη Σαμψων καὶ συνέλαβεν τριακοσίας ἀλώπεκας καὶ ἔλαβεν λαμπάδας καὶ συνέδησεν κέρκον πρὸς κέρκον καὶ ἔθηκεν λαμπάδα μίαν ἀνὰ μέσον τῶν δύο κέρκων ἐν τῷ μέσῳ καὶ ἐξῆψεν πῦρ ἐν ταῖς λαμπάσιν καὶ ἐξαπέστειλεν εἰς τὰ δράγματα τῶν ἀλλοφύλων καὶ ἐνεπύρισεντοὺς στάχυας καὶ τὰ προτεθερισμένα ἀπὸ στοιβῆς καὶ ἕως ἑστῶτος καὶ ἕως ἀμπελῶνος καὶ ἐλαίας .”

Σημειώνω πως οι Πατέρες της Εκκλησίας επιμένουν πως η αρχαιότατη Ρώμη και ο μυθικός βασιλιάς της Νουμάς, είχε επαφές με τον Μωυσή, ο οποίος του απαγόρεψε να φτιάχνει ανθρωπόμορφα αγάλματα. (Κλήμης Αλεξανδρείας, Στρωματείς, XV.)


Οι συγγένειες με την Μέση Ανατολή δεν σταματάνε εδώ…
Έπεται συνέχεια.

Η θεά Ceres

Πηγές εικόνων:
http://america.pink/ceres-mythology_905237.html

https://robinkirbygattodotcom.wordpress.com/2014/05/19/burn-the-tail-of-those-foxes-of-satan-with-the-fire-of-the-word-of-god/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου