Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τι θα βρεθεί στον τάφο του Αλέξανδρου στην Αμφίπολη;





Εκείνη η γενιά που φώναζε: «Έξω οι Βάσεις του θανάτου» (λες και υπάρχουν Βάσεις της... ζωής) αντικαταστάθηκε με την γενιά που φωνάζει: «Να βρούμε τον τάφο του Μεγαλέξαντρου!»

Γιατί τα όνειρα του έθνους των Ελλήνων περιστρέφονται γύρω από τάφους;

Αν βγει, ας πούμε, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς από τον τάφο του, τι θα αλλάξει;
Είχε βγει όταν κάναμε το 1821;
Ή το ότι δεν έχει βγει ακόμα ο Μαρμαρωμένος, είναι το... μόνο που μας εμποδίζει να πάρουμε  την Πόλη; Όλοι ξέρουμε πως αυτό είναι πιο πολύπλοκο θέμα, που δεν λύνεται με την ανάσταση ενός νεκρού...
Μήπως λοιπόν ετούτος ο θρύλος απλά μας αποκοιμίζει και μεταθέτει τις δικές μας ευθύνες σε έναν άνθρωπο πεθαμένο εδώ και αιώνες;

Περιμένοντας τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά...

Τι θα γίνει λοιπόν, αν βρούμε τον Αλέξανδρο τον Μέγα στην Αμφίπολη;

Μήπως θα αποδείξουμε πως ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στην Ελλάδα; Μια χαρά ζήσαμε ως τώρα πιστεύοντας πως θάφτηκε στην Αίγυπτο. Και πάλι, για μετακομιδή λειψάνων θα πρόκειται. Το μόνο που θα αποδειχτεί, είναι το μαλλιοτράβηγμα των διαδόχων του Αλεξάνδρου για την κατοχή του περίφημου λειψάνου, και αυτό δεν μπορεί να μας κάνει υπερήφανους... Ο τάφος του Αλέξανδρου, αν είναι στην Αμφίπολη, δεν θα είναι ο πραγματικός του τάφος, ούτως ή άλλως.

Μήπως με την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη θα αποδείξουμε πως δεν θάφτηκε στα... Σκόπια, κάνοντας κιμά τα μούτρα των γειτόνων μας; Μα δεν υπήρχε περίπτωση να θαφτεί εκεί γιατί δεν ήταν κοντά στο κέντρο της Μακεδονίας.

Μήπως, βρίσκοντας τον τάφο θα ανακαλύψουμε κάποια ασύγκριτα έργα τέχνης;

 Λυπάμαι, αλλά μέχρι στιγμής τα ευρήματα είναι κοινά έως μέτρια. Δεν έχει εμφανιστεί κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και μάλιστα σε καλύτερη παραλλαγή. Και αυτό μπορεί να μας προϊδεάσει και για τα τυχόν υπόλοιπα που θα βρεθούν. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν τόσα αριστουργήματα από την αρχαία εποχή, που τίποτα δεν θα τα επισκιάσει.

Το μόνο που θα μας απομείνει, είναι η υπερηφάνεια πως επιτέλους έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο. Λες και δεν είναι δικός μας σε κάθε περίπτωση.

Λοιπόν, αγαπητοί, αν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης, θα σας πω αμέσως τι θα πρέπει να βρούμε μαζί του:

Αιγυπτιακά σύμβολα των Φαραώ (μια που είχε ανακηρυχθεί Φαραώ της Αιγύπτου επίσημα),
καθώς και σύμβολα της λατρείας του Αιγυπτογενούς θεού Σέραπι, του οποίου την λατρεία προώθησε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Μαζί με τον Σέραπι θα βρούμε και την Ίσιδα, χωρίς αμφιβολία.
Δίπλα θα είναι και ο Λίβυος Άμμωνας – Δίας, άλλος ένας θεός που βοήθησε τον Αλέξανδρο.
«Πέρα από την Αφρική» όλα τούτα... Ας παραδεχτώ πως ο νεκροπομπός Άνουβις θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Ερμή... (είχε δημιουργηθεί και μικτή θεότητα, ο Ερμάνουβις)

Αν δεν βρεθούν τα παραπάνω, αποκλείεται ο όποιος νεκρός να είναι ο Αλέξανδρος, ακόμα κι αν υπάρχει επιγραφή.
 
Η Ίσις.
Μουσείο Μαραθώνα.


Και όλα αυτά, μόνο τους Αιγύπτιους θα έκαναν υπερήφανους, και όχι εμάς, μια που ήδη ισχυρίζονται, και βάσιμα, πως αυτοί μετέδωσαν τον πολιτισμό τους σε μας αν και τους κατακτήσαμε, όπως εμείς λέμε για τους Ρωμαίους. Γιατί, με την κατάκτηση της Αιγύπτου, η Ελλάδα γέμισε ναούς του Σέραπι, της Ίσιδας, του Άνουβι, του Αρποκράτη... Αλλού, παραθέτω γνήσια ελληνική επιγραφή, που λέει πως η Ίσιδα και ο Σέραπις είναι οι μοναδικοί θεοί, και οι υπόλοιποι προέκυψαν από παρεξήγηση των ιδιοτήτων αυτών των δύο. Μέχρι εκεί φτάσαμε τότε...

 

Στον τάφο βρήκαμε Καρυάτιδες, που είναι σκλάβες, και μάλιστα Ελληνίδες σκλάβες, βάσει της ερμηνείας του Βιτρούβιου, και Σφίγγες, που όλοι ξέρουν πως προέρχονται από την Αίγυπτο. Τίποτα, όμως δεν δείχνει, ακόμα, Αλέξανδρο.

Το δε περίφημο ψηφιδωτό, όπως έχω ήδη γράψει, φαίνεται καθαρά πως είναι «στριμωγμένο» στο πλαίσιό του, και πιθανά περικομμένο κάπου στη μέση του, μια που απουσιάζουν τα... πόδια του Πλούτωνα και της Περσεφόνης. Με άλλα λόγια έχει μάλλον μεταφερθεί πρόχειρα από αλλού, η ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε δεν ήταν έντεχνος. Όλα δείχνουν μια προχειρότητα, που επιβεβαιώνουν πως ο τάφος άλλαξε χέρια, τουλάχιστον μία φορά.


Τέλος πάντων, αν νομίζουμε πως θα αλλάξει κάτι στη ζωή μας, είθε και μακάρι και άμποτε...
Πολύ πιο σημαντικό όμως θα ήταν αν αλλάζαμε μυαλά, και να μην στηρίζαμε τις ελπίδες μας στους τάφους...


Δημήτρης Σκουρτέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου