Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το κινέζικο πρόβατο Ντολάν, το ακριβότερο πρόβατο: Τιμή: Άγνωστη!



Λένε πως μόνο χίλια πρόβατα ράτσας Ντολάν υπάρχουν στον πλανήτη. Βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.  Εκτρέφονται σε μια περιοχή της Κίνας που λέγεται Κασγκάρ, στην επαρχία Ξινγιάνγκ. Αρχικά χρησίμευαν για το κρέας τους, γιατί μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και είναι μεγαλόσωμα. Ίσως γι αυτό και έφτασαν σχεδόν να εξαφανιστούν. Αυτήν την στιγμή, βέβαια, κανείς εκτροφέας δεν σκέφτεται να σφάξει ένα τέτοιο πρόβατο!



Χαρακτηρίζονται από διπλή ουρά, πολύ μεγάλα κρεμαστά αυτιά, και πολύ καμπύλη μουσούδα. Όσο τα χαρακτηριστικά αυτά είναι πιο έντονα, τόσο καλύτερο το πρόβατο, ενώ επιθυμητό είναι το σκούρο χρώμα του μαλλιού του, που συνήθως είναι κιτρινωπό αλλά φτάνει στο καφέ.



Το ακριβότερο απ όλα, ένα κριάρι 8 ετών ανήκει στον βοσκό Μαγίντ Αμπντούλ Ρεγίμ, έναν Ουιγούρο, και έχει γονιμοποιήσει τις περισσότερες προβατίνες της περιοχής. Ο τσομπάνης αυτός το τρέφει με ειδική δίαιτα, όπως λέει. Κάθε δόση σπέρματος από αυτό το κριάρι, για τεχνητή γονιμοποίηση, στοιχίζει 47.000 δολλάρια. Γι αυτό και ο βοσκός αρνήθηκε τα 2.000.000 δολάρια (άλλοι λένε 1.000.000) που του πρόσφεραν για αυτό το κριάρι. Φυσικά, οι τιμές για τα πρόβατα Ντολάν κατώτερης ποιότητας είναι πολύ χαμηλότερες. (γύρω στις 8.000 δολλάρια)



Η αριστοκρατία της Κίνας θεωρεί πλέον επιβεβλημένο να έχει ένα πρόβατο Ντολάν, που τώρα χρησιμεύει για ζώο συντροφιάς και διακοσμητικό. Όπως λένε οι τσοπάνηδες, λιμουζίνες έρχονται στις στάνες και φορτώνουν τα Ντολάν στο πίσω κάθισμα!



Το να πούμε πως η ράτσα είναι Ελληνική και την πήγε εκεί ο Μεγαλέξαντρος για να λαδώσει το άντερο των Βαρβάρων από την πείνα, θα ήταν εκ του περισσού...




Η Κίνα, λοιπόν, θα πρέπει να θεωρηθεί η χώρα με τις ακριβότερες ράτσες ζώων (αν εξαιρέσουμε τα άλογα) μια που ένα Θιβετιανό μαστίφ, η ακριβότερη ράτσα σκύλου στον κόσμο, πουλήθηκε για 500.000 δολάρια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου